از 30 سال پیش یکتنه دارد میجنگد و حرف میزند. بعد از 30 سال هنوز تنها فردی است که میشود به حرفهایش درباره ایدز اطمینان داشت. 30 سال پیش زمانی که خیلیها نمیدانستند ایدز چیست و هیچ کنگره داخلیای در این حوزه برگزار نمیشد، در زیرزمین بیمارستان امامخمینی(ره) با شجاعت تمام کنار مبتلایان به ایدز ایستاد و برای درمانشان تلاش کرد. حالا هم هر سمینار و کنگرهای باشد، او پای ثابت است
. سمینار علمی آموزشی ایدز روز شنبه گذشته در دانشگاه آزاد واحد علومپزشکی تهران با حضور هیات رئیسه دانشگاه، دانشجویان و جمعی از هنرمندان برگزار شد و این سمینار، میزبان مینو محرز، رئیس مرکز تحقیقات ایدز دانشگاه تهران بود. محرز در جمع پرشور دانشجویان این دانشگاه صحبت کرد، از تاریخچه این بیماری حرف زد و به آنها توصیه کرد: «ایدز یک آسیب اجتماعی است و کسی که نماد ایدز را به سینه خود نصب میکند، باید بداند موظف است تلاش کند هموطنان و همنوعانش را از ابتلا به ایدز نجات دهد.» شاید یکی از مهمترین دلایلی که مینو محرز، استاد دانشکده پزشکی دانشگاه علومپزشکی تهران میان دانشجویان حضور یافته بود، ارائه اطلاعاتی در مورد بیماری ایدز به دانشجویان علوم پزشکی بود اما قطعا اهداف مهمتری مانند فرهنگسازی برای پذیرش بیماران مبتلا به ایدز از سوی پزشکان آینده و هشدار نسبت به خطر شیوع سریع این بیماری نیز او را به آنجا کشانده بود.
محرز طبق معمول با نگرانی از گسترده شدن ایدز در ایران هشدار داد: «مگر صداوسیما و آموزشوپرورش در مورد مسائل جنسی، رابطه جنسی سالم و امن و مهارتهای موردنیاز برای اینکه فرد به بیبندوباری و اعتیاد نه بگوید، به نوجوانان میآموزد؟ رسانه ملی در همه کشورها مهمترین نقش را در جلوگیری از شیوع بیماری ایدز دارد، در حالی که در کشور ما قبل از مسابقه فوتبال برای پفکهایی که باعث بروز کبد چرب میشود، تبلیغ میکنند اما کسی در مورد ایدز حرفی نمیزند.» محرز با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری بعد از اولین اپیدمی ایدز در زندانها به 3 قوه دستور دادند برای جلوگیری از این بیماری همکاری کنند، انتقادهایش را اینطور ادامه داد:
«30 سال است که برای جلوگیری از ایدز تلاش میکنیم. هنوز نتوانستهایم آموزشوپرورش و صداوسیما را قانع کنیم که راجع به این مسائل صحبت کنند و به نوجوانان آموزش دهند.» 35 میلیون نفر در جهان با بیماری ایدز زندگی میکنند و 2میلیون و 100 هزار بیمار در هر سال برای اولین بار به این بیماری مبتلا میشوند. این آمار را محرز ارائه داد و افزود: «باید بیماری ایدز و مقابله با آن را در اولویت قرارداد اما این بیماری هنوز اولویت ما نیست.»
دلیل نگرانی این استاد دانشگاه علومپزشکی تهران آنجا بیشتر نمایان میشود که آمارها میگویند این بیماری برخلاف کشورهای اروپایی، آمریکایی و آفریقایی که رو به کاهش است، در کشورهای آسیایی و ایران هر روز افزایش پیدا میکند. از نظر محرز، جمعیت جوان ایران و استفاده بیش از حد از مواد روانگردان که زمینه رفتار پرخطر جنسی و ابتلا به ایدز را بیشتر میکند، از مهمترین چالشهای پیش رو است: «بیماری ایدز کمی دیرتر از دیگر قارهها در آسیا شیوع پیدا کرد اما پیشبینیها نشان میدهد در آیندهای نزدیک آمار مبتلایان به این بیماری در آسیا به اندازه تعداد کل مبتلایان کنونی در جهان خواهد شد.»
به گفته محرز، 30 هزار فرد مبتلا به ایدز در ایران شناساییشده اما آمار تخمینی نشان میدهد در حال حاضر تعداد مبتلایان باید حدود 100 هزار نفر باشد و این یعنی 70 هزار مبتلا به ایدز در کشورمان وجود دارد که یا خودشان از بیماریشان خبر ندارند یا به این دلیل که به مبتلایان برچسب زده میشود، هنوز شناسایی نشدهاند. او توضیحات تکمیلی در این باره داد: «از هر 800 نفر ایرانی 1 نفر به ایدز مبتلاست. از نظر سطح شیوع این بیماری، ایران هماکنون در دومین مرحله قرار دارد و این یعنی بیش از 5 درصد افرادی که رفتارهای پرخطر دارند، به ایدز مبتلا هستند و اگر از این مرحله بگذریم، به سطحی میرسیم که بیش از 1 درصد کل جمعیت کشورمان مبتلا به ایدز باشند. ما به سرعت در حال نزدیک شدن به این سطح هستیم.»
محرز از اینکه پیشرفت برنامههای کاهش آسیب، بهدلیل تغییر نگرش به اعتیاد متوقف شده، اظهار تاسف کرد: «مبتلایان به ایدز گناه نکردهاند. این ماییم که گناهکاریم. اگر به تمام مبتلایان امروز آموزش داده بودیم، قطعا آنها به این بیماری دچار نمیشدند. پس گناهکار کسانی هستند که هنوز ایدز را انکار میکنند.»